HOME
HH-PHOTOGRAPHY

BREDA-DOBERMANNs

 

FOTO ALBUMS
 
REPTILES (HOME)LES
WATERAGAME
HALSBANDLEGUAAN
HELMBASILISK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groene wateragame (Physignathus Cocincinus)
 

Nadat we in 2004 onze reptielen-hobby zijn begonnen met Baardagamen (wie is er niet mee begonnen),
zijn we mede door de enorme eetlust (en daaraan gekoppelde mest-produktie) in 2005 op zoek
gegaan naar een wat makkelijker te houden soort hagedissen. We zijn toen uitgekomen op de
Groene wateragaam, een hagedis van ca. 70 cm lang (kop-staart).
 

Naast het feit dat deze hagedissen, ondanks hun grootte, volstaan met wekelijks ca. 20 grote sprinkhanen, hebben ze ook nog het voordeel dat ze hun ontlasting uitsluitend in de waterbak achterlaten. Hierdoor is de soort eenvoudig te verzorgen.

Het zijn geweldig mooie dieren die bovendien behoorlijk dag-actief zijn en dat kun je niet van elk reptiel zeggen...... Ze bewegen bijna de hele dag door het terrarium en vooral "waterduiken" is een favoriete bezigheid van deze dieren. Daarvoor klimmen ze dan op de tak die (in ons terrarium) ruim 1 meter boven de waterbak hangt en ze duiken dan rechtstandig de waterbak in, om vervolgens direct weer omhoog te klimmen en het kunstje te herhalen: GEWELDIG OM TE ZIEN !!

Op de foto hierboven onze man met een ietswat beschadigde bek, hetgeen een veelvoorkomend euvel bij deze dieren is. Ze stoten hun neus letterlijk nogal eens aan de glazen wanden van het terrarium als ze weer eens wat te onstuimig zijn. Onze man is bovendien een rescue-dier en had dus al een behoorlijk medisch verleden voordat wij ons over hem ontfermden.

Onze dieren zijn handtam en eten de sprinkhanen dan ook uit de hand, zo kun je er mooi voor zorgen dat ze beiden voldoende eten en niet één van de twee de voedseldieren voor de neus van de ander wegkaapt; want eten doen ze !

Naast voedseldieren hebben deze "jongens" tevens structureel behoefte aan Mineralen en Vitamines. Dit dien ik enerzijds in poedervorm toe door de voedseldieren hierin te dompelen en anderzijds maken ze zelf de vitamines aan doordat in het terrarium ca. 14 uur per dag een Powersun UV-lamp (100 Watt) brandt. Deze Powersun geeft behalve UV ook warmte af, dus 2 vliegen in één klap. Dan nog wat extra licht en warmte door een Halogeen spot (100 Watt) en ze komen niets te kort. Alleen de waterbak nog regelmatig verschonen, afhankelijk van de actuele vervuiling.

Op de volgende foto de favoriete houding van het stel; lekker knus bij elkaar. Zo slapen ze meestal ook:

Sinds eind februari 2006 heeft de liefde tussen beide hagedissen voor de nodige eieren gezorgd. Deze liggen nu in de broedstoof en we hopen na ca. 60 dagen op nakomelingen van dit geweldige koppel. Op de foto zie je de 11 eieren die van de ei-leg van 14 stuks zijn overgebleven. De resterende 3 waren "foutjes van moeder natuur":

Begin mei was het dan zover............ de eieren begonnen te kraken. Uiteindelijk zijn er 4 gezonde wateragaampjes overgebleven van de oorspronkelijke 14 eieren maar dat heeft alles te maken het de verlengde leg van de moeder. Die is er uiteindelijk zelfs aan bezweken, calciumgebrek in een periode van 6 weken leggen en niet eten. Helaas !!!

Hier komt er eentje juist uit het ei gekropen; daar doen ze ca. 4 uur over.

Maar dan zijn het ook meteen "beestjes" en na 1 dag eten ze al krekels.

Op de foto hierboven onze 4 jonkies. Meteen super-alert en absoluut niet schuw.
Ze lusten wel een huiskrekeltje of wat...

 

Pa-wateragaam is overigens niet meer alleen, hoor !!!

We hebben via de rescue een nieuwe "Ma" voor hem gevonden en die doet het gelukkig uitstekend. Vanaf de eerste dag waren ze beiden hartstikke verliefd, dus geen problemen mee gehad. Nu is het weer of het nooit anders is geweest met die 2.

Volgend jaar (2007) mogelijk nieuwe "nazaten"..................

 

 

<update per 11-01-2008>

In 2007 zijn wederom jongen geboren (en opgegroeid), maar ook deze keer is het vrouwtje door Calciumgebrek overleden. De omstandigheden in het terrarium zijn blijkbaar niet optimaal voor een 'normale' eileg en daardoor heeft het vrouwtje teveel tijd nodig voor de complete leg met helaas de dood tot gevolg. Om dit te verbeteren zou het terrarium fors groter moeten worden, o.a. met een ca. 25cm diepe kraamkamer maar dat gaan we in de woonkamer niet verwezenlijken.
Het mannetje heeft nog ca. 8 maanden solo gezeten maar is uiteindelijk ook overleden doordat zijn ondergebit alsnog losliet van de onderkaak (het was een rescue-dier met een forse verminking aan de bek die hij telkens weer open stootte).
Sinds januari 2008 zijn we overgestapt op de Helmbasilisk, zie "HELMBASILISK"

 

 

<update per 11-10-2011>

Nadat afgelopen zomer het mannetje van de Helmbasilisken het loodje heeft gelegd, is onlangs ook het vrouwtje overleden. Omdat deze soort toch wat minder hanteerbaar blijft dan de Wateragamen, hebben we besloten een nieuw koppel van deze veel tammere soort te kopen. Vanaf vandaag zijn we dan ook weer "terug" bij de Wateragamen, een koppeltje van ca. 1 jaar oud:

Ook deze twee vormen meteen een "setje".

 

Close-up van het vrouwtje.

 

Het mannetje, verscholen achter een tak.