HOME
HH-PHOTOGRAPHY

BREDA-DOBERMANNs

 

FOTO ALBUMS
 
REPTILES (HOME)LES
WATERAGAME
HALSBANDLEGUAAN
HELMBASILISK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 

     

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halsbandleguaan (Crotaphytus)

 

Naast de grotere Groene wateragamen, hebben we sinds 2005 een behoorlijke populatie halsbandleguaantjes. Dit zijn aanmerkelijk kleinere hagedissen (ca. 30 cm kop-staart) en zo mogelijk nog eenvoudiger in de verzorging.

Het is met deze dieren allemaal door de kids gekomen............ in eerste instantie had Marloes er één op haar slaapkamer, daarna Jeroen ook en niet veel later hadden ze beiden een koppeltje. De eerste 4 waren "binnen"......... en laten zich ook heerlijk "knuffelen". Marloes studeert vaak met zo'n rakker in haar hand !?!

Op de foto een van onze koppeltjes van die kleine rakkers.
 

Na een jaartje (en wat nakomelingen) konden we het niet laten om er nog een paar in huis te nemen, hetgeen geresulteerd heeft in 11 dieren, 2 bij Marloes, 2 bij Jeroen en wij de overige 7 stuks (in 1+1+3 terraria).

Halsbandleguaantjes eten voornamelijk krekels (huis- en/of veldkrekels). Zelf geven we de voorkeur aan veldkrekels; deze zijn wat "voller", springen niet en planten zich bovendien niet voort als er eens een paar zouden ontsnappen, want die kans bestaat natuurlijk ook.

Aspecten als UV-licht, mineralen en vitames is niet anders als bij de wateragamen, maar de ontlasting verspreiden deze diertjes door het hele terrarium; van een wc-tje hebben ze duidelijk geen notie. We laten normaliter de ontlasting even liggen zodat die kan indrogen in het warme terrarium en dan kan je de kleine zwarte keuteltjes er zo uit pakken. Geur verspreidt het dan helemaal niet; trouwens het hele terrarium geeft geen enkele geur naar "buiten".

Van halsbandleguaantjes (ook lekker actieve diertjes) heb je gemiddeld 9 maanden per jaar echt plezier, de overige 3 maanden staan in het teken van de winterslaap (op- en afbouw en 2 maanden slapen), die ze echt hard nodig hebben. Zeker als je een keer eieren van de diertjes wilt hebben, is een winterslaap onontbeerlijk.

Na de winterslaap (bij ons liggen ze in plastic bakjes op zolder bij ca. 8 C) worden ze dan weer snel actief en na een maandje activiteit zie je de eerste dametjes verkleuren. Ze krijgen dan geweldig mooie oranje stippen, een teken dat de eieren in aantocht zijn. Een legbak in het terrarium plaatsen is dan ook zeker geen overbodige luxe:

Het vrouwtje trekt zich dan terug in de legbak (een plastic bak met deksel waarin een gat van ca. 5 cm doorsnede in is gemaakt) en legt binnen een tijdsbestek van ca. 1 uurtje de eieren. Deze neem ik dan direct weg en leg ze in de broedstoof. Ook hier weer ca. 60 dagen wachten tot de kleintjes verschijnen:

 

8 "paaseitjes" in een bami-bak........... het kan raar lopen.

 

Als de kleintjes dan eenmaal uitgekomen zijn, zou je zo weer een extra terrarium gaan inrichten, zo vertederend zijn die kleine rakkers. Als je je dan realiseert dat er nog veel meer mensen op de wereld zijn die deze geweldige diertjes willen verzorgen, besluit je alsnog ze af te staan:

Zeg nou zelf......... zo'n hummeltje op de hand van mijn 13 jarige dochter

 

3 jonkies uit verschillende legsels (onverwant).

 

Uiteindelijk blijkt ook hier dat, als je het goed wilt doen, er veel tijd (en geld) in gaat zitten. Met de komst van ons 3e doggy hebben we dan ook de "veestapel" in halsbandjes fors gereduceerd. Uiteindelijk zitten er nog slechts 2 bij Jeroen op zijn slaapkamer en die gaan volgend jaar (2007) mogeljk weer voor gezinsuitbreiding zorgen......

 

 

 

<update per 11-01-2008>

Zoals dat zo vaak bij kids (maar ook volwassenen) gaat, is de interesse 'verlegd' en zijn de kids gestopt met hun reptielenhobby. De halsbandleguaantjes hebben goede nieuwe verzorgers gekregen.