HOME

WIE ZIJN WIJ

WAT MAKEN WIJ MEE

IPO-SPORT JA of NEE

FOTOALBUM

GASTENBOEK
CONTACT
WAT IS ER VERANDERD
.
HH-PHOTOGRAPHY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IPO-sport, ja of nee ?

 

<

Argos in aktie op pakwerker Peter (KG-EL)

 

Toen we in februari 2006 startten met de hondentraining bij een Dobermann-kringgroep, wilden we het in 1e instantie beperken tot "uitgebreide gehoorzaamheid zonder pakwerk". Via het forum van de DVIN hebben we ons toen toch over laten halen om er eens aan te "ruiken" en daarbij is ook voor ons gebleken dat er aan dat pakwerk absoluut geen (gestimuleerde) aggressie te pas komt en dat het bovendien voor de hond en geleider echt een heel leuk spel is. Het onderdeel "pakwerk" werd zo nog onze favoriet, naast natuurlijk de gehoorzaamheid, want daar staat of valt alles mee.

Bij het onderdeel gehoorzaamheid komen de opdrachten/oefeningen als Blijven, Zitten, Liggen, Volgen op verschillende snelheden, Komen, Naar de plaats sturen, Apporteren, Springen over een haag en klimschutting etc. aan de orde en ook dat is voor hond en geleider (in onze optiek) een boeiend onderdeel.

Het speuren op bijv. een weiland over een uitgelopen spoor met onderweg voorwerpen (en in de opbouw worstjes in het spoor) heeft ons nooit kunnen boeien, maar ook dat blijft natuurlijk altijd persoonlijk.

 

   

Gehoorzaamheid

 

Voorbereiding op pakwerk (met een juten zak) door A-pakwerker Arnold.

 

De wijze van trainen bij een kringgroep is nogal specifiek. De honden worden veelal individueel getraind en daardoor ben je van de bestede tijd op een woensdagavond van bijv. 18.30h-22.30h slechts een half uurtje met je eigen hond bezig (gehoorzaamheid + pakwerk). Die zit dan dus 3,5 uur opgesloten in een bench in de auto. Vervolgens wordt van je verwacht dat je ook je zaterdag van ca. 09.00h tot 16.00h op de kringgroep bent voor wederom gehoorzaamheid, pakwerk en natuurlijk speuren, het 3e onderdeel van IPO. Ook op zo'n dag verblijft de hond lange tijd in de auto.

Belangrijkste uitgangspunt bij training bij een kringgroep is daarnaast dat je wedstrijd- en diploma-gericht traint en dan staat ook werkelijk alles in het teken van de te behalen "punten" tijdens bijv. een examen of wedstrijd. Doet de hond het "een beetje goed" dan is dat dus meteen "erg fout" en moet het allemaal opnieuw. Tijdens onze periode heb ik dan ook bij menig geleider nogal eens frustratie en boosheid i.p.v. plezier geconstateerd.

 

Dit bleek uiteindelijk ons favoriete onderdeel: Pakwerk !

 

De vraag:  IPO, ja of nee:

Natuurlijk zijn er mensen die het helemaal geweldig vinden en die moeten het zeker (blijven) doen. Realiseer je echter wel dat er erg veel "loze" tijd in gaat zitten waarbij je hond dus erg lang opgesloten in een bench in de auto zit. Je kijkt dan wel mee met andere geleiders/honden maar je eigen hond doet echt niet mee. Bovendien moet er altijd een focus op wedstrijden en examens (punten) zijn. 

Zowel het lang opsluiten van je hond in de auto alsook de constante focus op de te scoren examen- en wedstrijdpunten is echter niet "ons ding". Het is ook niet iets dat je "erbij" kunt doen, het vraagt niet alleen 1 dag en 1 avond van je weekbesteding maar je moet bovendien de hele week je hond met dezelfde insteek benaderen of voor de "recreatie" andere commando's voor vergelijkbare activiteiten/opdrachten gebruiken
(anders snapt ie het niet meer).

Wij willen echter graag ontspannen met onze honden bezig zijn; ze gehoorzaamheid bijbrengen, maar niet stressen als de hond het niet precies volgens het boekje doet. Zo vinden wij het bijv. prima als ie op het commando "hier" naar ons toe komt en in de directe omgeving  komt zitten; dat ie dan niet precies loodrecht voor je zit (omdat dat dan punten kost), kan ons niet boeien. Ook hebben wij er geen probleem mee als de hond tijdens het apporteer-spel het voorwerp (apporteerblok, stok of bal) voor je voeten legt en niet in de bek vasthoudt tot je het "opvraagt".

Na ruim 8 maanden aan de IPO-trainingen te hebben deelgenomen, hebben we uiteindelijk dan ook de knoop doorgehakt om ermee te stoppen. Wel boeiend, maar uiteindelijk niet aan ons besteed.

 

Woord van dank.

We besluiten dit topic met een woord van dank aan de leden van de Kringgroep Etten-Leur die ons met veel enthousiasme en gastvrijheid in staat hebben gesteld deze ervaringen op te doen.